Головна » 2017 » Березень » 30 » Гостинна Решетилівка
3:30:42
Гостинна Решетилівка

   Уже весна! Повітря напоєне пахощами пролісків, дерева прокидаються від зимового сну, починає зеленіти травичка. Краса! Ось такого гарного березневого дня вихованці гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Миргородської райСЮТур, що навчаються на базі Ромоданівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вирушили в мандрівку. Цього разу їх маршрут проліг в чудове селище Полтавщини, осередок вишивки та килимарства - Решетилівку. Перше враження – чисте селище, працьовиті, привітні люди. Юних мандрівників гостинно зустрів директор центру туризму і краєзнавства в Решетилівці – Олександр Вікторович Карамушка, який на протязі дня був дітям за гіда.

  Розпочали свою екскурсію з музею художнього ліцею. Тут зібрані шедеври рук людських: вишиванки, вишиті картини, рушники, гобелени, килими, ляльки ручної роботи, писанки. Розповідь екскурсовода була цікава та змістовна. Потім відвідали цех ручної та машинної вишивки. У цеху ручної вишивки учні побачили, як за допомогою звичайної маленької голочки майстрині та студенти творять красу незвичайну, вкладаючи в свою творчість душу, настрій, свої хороші думки та майстерність. За однією з робіт побачили колишню ученицю Ромоданівської школи, а зараз студентку ліцею Юлію Хмеленко, яка, за словами вчителів закладу, є однією з найкращих учениць. Юля вишивала роботу в полтавській техніці, тобто білим по білому. Із студенткою Катюшею гуртківці швидко знайшли спільну мову і вона із задоволенням розповіла та показала, як можна творити вишивку за допомогою вишивальної машини. Це вже був цех машинної вишивки. Наступною була майстерня живопису. Картини на різні смаки, розмальовані кухонні дощечки, листівки – зачаруєшся! Краса неповторна! Діти придбали чудові картини, подарунки рідним та знайомим, а на згадку про сьогоднішній день художниця намалювала бажаючим калину на щічку!

   Сфотографувавшись біля фонтанчика, гуртківці відвідали виставку «Світ очима жінки». Цікаво було подивитися на вишивки у різних техніках, витинанки, гобелени, писанки, вироби з бісеру, кукурудзяних рилець, мило ручної роботи, розпис по склу.

   Смачно пообідавши у їдальні гімназії, учні завітали до художньої майстерні. Тут справжні дива! Текстильні машини під керівництвом майстринь вишивають гладдю та хрестиком, а комп’ютеризована сучасна вишивальна машина виготовляє вироби в техніці білим по білому. Як сказав господар майстерні : «Ми хочемо, щоб полтавська вишивка була доступна за ціною всім українцям». На згадку діти прикупили магніти про Решетилівку, а Олександр Вікторович запросив всіх бажаючих на свято вишивки «Решетилівська весна», яке відбудеться 6 травня у селищі.

   Подякувавши за гостинність та попрощавшись краєзнавці вирушили додому, повні вражень та подарунків.

   Швидко біжить наш «Богданчик», співають колеса, стелиться звивистою стрічкою дорога. Повертаємося додому, а за вікном автобуса, курликаючи летить журавлиний ключ. Веселики повертаються на свою Батьківщину! Яка ж вона прекрасна, багата і неповторна наша земля!

  

  

  

Переглядів: 408 | Додав: raisytur | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar