Головна » 2018 » Травень » 17 » Тюльпанова весна у Кропивницькому
5:08:44
Тюльпанова весна у Кропивницькому

   Весняної пори, коли любе сонечко зігріло землю своїми промінчиками, а небо засяяло блакиттю, вихованці гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Миргородської райСЮТур, що працює на базі Ромоданівської ЗОШ І-ІІІ ст., вирушили на зустріч з прекрасним до міста Кропивницького. Шлях наш пролягав через міста: Кременчук, Павлиш, Олександрію, Знам`янку. Екскурсовод розповіла, що в місті Павлиш жив і працював О.В.Сухомлинський. Видатний педагог, який любив дітей, природу, рідний край. Вчив дітей у всьому бачити прекрасне – у промінчику сонця, у краплинці води, у листочках, що осіннього часу плавно, як повітряні кораблики, опускаються на землю.

   Кіровоградщина дала світові чудових видатних людей, не тільки педагога Сухомлинського, а й діячів сцени – Кропивницького, Тарковського, Саксаганського та інших.

   Пливуть за вікном сільські пейзажі! Благословенна українська земля! Мимоволі згадуються слова Т. Г. Шевченка : «Садок вишневий коло хати…» Але разом із білим весняним цвітінням дерев, милуєшся червоним цвітінням тюльпанів, що мов жар палахкотять у кожному дворі.

   Поринемо трохи в історію. Звідки ж взялася ця чудова квітка? Батьківщиною тюльпанів вважають Середню Азію, зокрема, Казахстан та Персію. Головний убір чоловіків цих країн – тюрбан, за формою нагадує цибулинку тюльпана, от і стали квітку називати тюльпан!

   На початку ХVІ століття цибулинки тюльпанів потрапляють до Голландії. Ця квітка стає примою у квітковому царстві! Коштувала цибулинка дуже дорого і купити її могли тільки багаті люди. Так, за 1 цибулинку купці віддавали 4 волів, або 2 бочки олії, або цілий корабель.

   Це був справжній тюльпановий бум!

   Дивлячись на це все правитель Голландії видав указ, який забороняв продавати цибулинки тюльпанів.

   Зараз у світі налічується більше 1000 видів тюльпанів. І ще невелика цікавинка про цю квітку – якщо сортову цибулинку тюльпана не викопувати декілька років із землі, то вона розквітає червоним кольором, таким, яким квітне в дикій природі в степах Середньої Азії.

   Аж ось і місто Кропивницький! Місто з давньою історією, місто, яке за час свого існування змінило 5 назв. Будувалося місто, як оборонна фортеця від нападів монголо-татарських орд. Форма – правильна шестикутна зірка. Це був дуже укріплений бастіон. Але згодом люди стали оселятися тут сім`ями і утворилося місто Єлизаветград, назване в честь цариці Єлизавети Петрівни, дочки Петра І.

   За часів Радянської влади місто перейменувалося спочатку у Зінов`єв, потім Кіров та згодом в Кіровоград. В наш час місто назвали Кропивницький.

   Що це була за людина?

   Марко Лукич Кропивницький народився в 1840 році. Людина з великим серцем, патріот України, хороший, щирий чоловік. Він був диригентом, адміністратором, сценаристом та актором Олександрійського театру. Разом із Заньковецькою грав на сцені «Наталку – Полтавку». Багато зробив для процвітання та розбудови українського театру. Помер Марко Лукич у 1910 році у віці 80 років і похований у місті Харкові.

   Театр м. Кропивницикий утопає в квітах та зелені, поруч знаходиться приміщення, де проживав цар зі своєю родиною під час приїзду в місто. Шумить, гуде, вирує людський потік. Враження таке, що з усієї країни приїхали люди помилуватися красою тюльпанів! Від розмаїття кольорів перехоплює подих! А море із тюльпанів міниться, переливається, грає всіма барвами веселки! Ось висаджені квіти у формі сердечка, а тут голубі тюльпани, мов річечка, обрамлюють зелений газон, за деревами кленів розпустилися повні тюльпани, схожі на голівки маку. Білі, рожеві, бузкові квіти чарують погляд, прославляють весну, заставляють перехожих дивуватися великим винахідником – природою.

   Закінчувалася наша подорож атракціонами, придбанням подарунків та сувенірів для родини. А потім була дорога додому і солодкий сон!

  

 

Переглядів: 379 | Додав: raisytur | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
avatar