Головна » 2017 » Жовтень » 11 » Подорож до міста Лева
12:56:20
Подорож до міста Лева

   5 жовтня юні туристи з Попівки та Декабристів прибули до Львова. Cвоє знайомство з цим неповторним містом розпочали з пішохідної екскурсії «Княжий Львів». Здійснили маленький екскурс в минуле – сходження на вершину міста – Високий замок, який розташований біля Лисої Гори та оповитий сотнями легенд. З висоти пташиного польоту місто Львів зі своїми мальовничими вуличками та пам’ятками старовини виглядав ще більш величним. Куди не поглянь – скрізь хочеться побувати, все побачити. Також дітям розповіли про старовинні галицькі храми, розташовані на Підзамчі, відвідали Собор Юра - головний греко-католицький храм України, собор Ольги та Єлизавети. Цікаво розповідала, екскурсовод пані Олена, для майбутніх студентів з миргородщини про Львівські університети. Екскурсія цього дня закінчилась на площі Ринок. Колись тут жили королі, князі, велася торгівля, а сьогодні – це музей під відкритим небом в 45 будинках різних кольорів, стилів та епох. Оскільки у Львові завжди проживали багато представників різних національностей – це безумовно відобразилось на його історії. Юні туристи відвідали старовинний Вірменський, строгий Русинський та мальовничий Єврейський квартали. 

   Наступного дня юні мандрівники прогулялися таємничими підземеллями Львова, де стоїть мармуровий саркофаг, а стіни досі приховують безліч таємниць. Як відомо, місто стоїть на річці, яка сьогодні протікає під землею у величезному колекторі. Щоб познайомитись з Львівською підземною рікою Полтвою потрібно спуститись у мистецькі підземелля під Львівською Оперою. Львівська копальня кави гостинно відкрила мандрівникам свої кавові підземелля, а екскурсовод розповів про те, як кава з'явилася у Львові, завойовуючи світ, хто її привіз у місто і як вона опинилась у підземеллях одного з будинків міста. Закінчили  свій променад, чи як прийнято говорить у Львові «шпацеру» в Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької, переглядаючи надзвичайно зворушливу постанову «Завчасна паморозь».

   Третього дня на гостей з миргородщини чекали не менш цікаві екскурсії. Вони помандрували туристським маршрутом „Золота підкова Львівщини” з відвіданням Олеського та Підгорецького замків. Олеський замок – це видатна пам'ятка архітектури та історії XIV - XVIII ст. Перша згадка - 1327 року. Польські історики називають Олесько - колискою польських королів: тут народились Ян ІІІ Собеський і дитячі роки провів Міхал Корибут Вишневецький. Також в Олеському замку провів свої дитячі роки  гетьман українських козаків - Богдан Хмельницький, про що свідчить меморіальна дошка на камені у парку. З кінця 1975 року замок став музеєм-заповідником, філією Львівської галереї мистецтв. В експозиції замку: шпалерний зал (на стінах залу висять єдині в Україні шпалери другої половини XIV ст.), дві картинних зали, зал іконопису, "Віденський" зал (з найбільшою картиною України "Битва під Віднем", розміри якої 8х8 метрів); зал скульптури (барокові скульптури школи "українського Мікеланджело" Іоана Пінзеля), підземелля. В монастирі та костелі капуцинів XVIII ст., що стоїть поруч із замком - фондосховище Львівської галереї мистецтв. З незабутніми враженнями про Олеський замок, юні туристи вирушили на огляд Підгорецького замку. Він збудований у 1640 році по проекту французького військового інженера Боплана і італійського архітектора Андреа дель Аква. Підгорецький замок - один з найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Палац називали "польським Версалем", "галицьким Версалем". До замкового комплексу входять: палац, оточений бастіонними укріпленнями, валами, ровами; парк що знаходиться на трьох терасах і є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення; костел XVIII ст.; заїзджий двір. 

   Зморені, але щасливі від побаченого всі вирушили додому. Юні мандрівники ще довго будуть згадувати місто Лева – величне, старовинне з присмаком кави та гіркого шоколаду, в яке хочеться повертатися знову і знову.

   Цю незабутню подорож дітлахи з Попівки змогли здійснити завдяки небайдужим, чуйним людям – своїм землякам директору ТОВ «Батьківщина – Нива» Миколі Віташу, та директору ТОВ «Залісся 2007» Олександру Ярошенку.

  

  

Переглядів: 428 | Додав: raisytur | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar