Головна » 2017 » Грудень » 3 » Екскурсія в Диканьку
9:36:51
Екскурсія в Диканьку

   28 листопада 2017 року вихованці гуртка «Юні туристи-краєзнавці» Миргородської районної станції юних туристів, що працює при Петрівцівській ЗОШ І-ІІІ ступенів (керівник Л.О. Стась) відвідали дивовижне містечко, яке оспівав Микола Гоголь - Диканьку.

   Мандрівники побували у Миколаївській церкві, де у підвалі влаштовано родинну усипальницю-склеп Кочубеїв. У храмі зберігалася чудотворна ікона св. Миколая. Вклонитися цій іконі приходило дуже багато людей, серед яких і мати Миколи Гоголя, яка просила про народження сина, а потім назвала на честь святого свого малюка.

   Під час подорожі зупинились біля Тріумфальної арки, адже вона одна із пам'яток архітектури ансамблю садиби Кочубеїв у Диканці. Побудована у 1820 році на честь зустрічі і перебування царя Олександра І. Арку вважають єдиною пам'яткою на землях сучасної України, пов'язаною з увічненням пам'яті про війну з Наполеоном у 1812 році.

   Наступною зупинкою гуртківців було село Великі Будища. Де на дітей чекав Музей українського весілля. Цей заклад, єдиний в Україні, відомий тим, що його творці повністю зламали музейні канони. Із чим у нас зазвичай асоціюється музей? Тиша. Таблички з грізними написами: «Руками не чіпати!», «Експонати під охороною!» тощо. У музеї, про який ідеться, навпаки, що галасливіші гості- то краще. Експонати не лише можна чіпати руками - ними можна користуватися. У музейному фонді зібрано величезну кількість весільних рушників, сорочок-вишиванок, предметів побуту, святкового оздоблення і прикрас. Крім екскурсії та знайомства з історією, співробітники музею організували традиційне українське весілля.

   Втомлені, але сповнені чудових вражень, поверталися учні додому. Ця подорож була незабутня!

  

  

Переглядів: 373 | Додав: raisytur | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar